Stressz oldása hipnózissal

Idézzünk fel magunkban egy olyan alkalmat, amikor állásinterjúra mentünk, vagy akár egy  randevúra készültünk, és a legnagyobb nyugodtságot, higgadtságot, magabiztosságot próbáltuk sugallni, de belül azonban meglehetősen feszélyezett és idegesnek éreztük magunkat. Emlékezhetünk rá, hogy a testünkbe mit éreztünk, hol, hogyan éreztük a stresszt. Az idegesség hatására megfeszültek fenékizmaink, émelygést, gyomorgörcsöt is érezhettünk, a normálisnál egy kicsit jobban izzadtunk, sőt az is előfordulhatott, hogy a nyelvünk is kicsit összeakadt, pont akkor, amikor a legmagabiztosabbnak akartunk látszani. Világosan látható, hogy érzelmeink, függetlenül attól, hogy vélt vagy valós hatások váltották ki, beindították testünk kémiai fizikai folyamatait.  A kapcsolat egyértelmű, de bonyolultabb érzelmeknél ez a kapcsolat kevés embernek jut eszébe,de hipnózis relaxációban újra egyértelmű  válik a kapcsolat.

Az elmúlt években egyre több kutatás vizsgálta, hogyan hat egymásra az elme, az érzelmek és a test, és egyértelműen bebizonyosodott, hogy a különböző érzelmi állapotok befolyással vannak a test kémiai egyensúlyára, és különböző kémiai válaszokként fordítódnak le a test számára a limbikus rendszeren keresztül a neuropeptidek segítségével. Ezek a kémiai válaszok pedig hatással vannak az ideg-, immun-, hormon-, emésztő- és keringési rendszerre. A tartós megoldatlan problémáknál a stresszfolyamatok testi reakciói hosszan elnyúlnak, ami kimeríti a szervezet tartalékait, legyengül az immunrendszer és megjelenik a fizikai elváltozás.

Rendkívül fontos egészségünk megőrzése szempontjából az érzelmi folyamataink felismerése, amelyhez nagy segítséget nyújthat a hipnózis. A negatív érzelmi mintáink, az eltemetett sérelmeink akadályt képeznek a cselekvéseinknél. A leggyakrabban elfojtott érzelem a düh, mert társadalmi életünk, elvárásaink ennek kifejezését gátolja a leginkább. A düh származhat a gyermekkorból, aktuális kapcsolati vagy munkahelyi problémákból, vagy abból is, ha egyszerre túl sok változás következik be az életünkbe. A düh, bárhogyan is alakult ki,  az irányítás elveszítéséhez társul. Ez a stresszhelyzetek jellemző problémája. Ez a belső nyomás csak nő, kezdünk érzelmi stresszt tapasztalni, ami a  fizikai test folyamataiban is mérhető.

Mi történik bennünk a felgyülemlő mentális és érzelmi nyomással?

  • Abban az esetben, ha nem engedjük fel a nyomást, megkeresi a leggyengébb pontot, és máshol fog a felszínre törni: emésztő rendszer, idegeink, alvási szokásaink, immunrendszerünk felé. Az elnyomás belső szorongássá, betegséggé, függőséggé, depresszióvá válik.
  • Biztos tapasztaltuk már , hogy a belső nyomás annyira a felszínre akar törni, hogy szinte tudattalanul kivetítjük, és ” aki éppen arra jár” azon csattan az ostor. Ez az az eset, hogy az ellenségességként, agresszióként, vagy előítéletként jelenik meg, és létrehozzuk ezzel a vélt félelmeinket. Gyakran a partner, vagy a gyerekek az elszenvedői ennek az állapotnak. Még haza sem értél, de már a fejedben egy sor szópárbaj lejátszódott, ami megerősített abban, hogy elszenvedője vagy a sérelmeknek, és az egész világ ellened van.
  • A legjobb amit tehetünk, hogy “lecsavarjuk a kupakot”, ezzel felismerjük, hogy mi történik bennünk, időt szánunk a belső konfliktusaink kezelésére, a pihenésre. Ha nem megy ez egyedül, szükségünk van rá, hogy elmondjuk, kibeszéljük magunkból a folyamatot, és megoldást találjunk az élethelyzeteinkre, a legjobb ha hipnotikus relaxációban tesszük mindezt egy hipnotizőr segítségével, mert a hipnózis állapot lehetőséget nyújt arra, hogy valóban a mélyére ássunk érzelmi feszültségeinknek, és ne kendőzzük el magyarázatokkal.

Gondolataink energiát hordoznak, csakúgy mint érzelmeink.

Talán legtisztábban a stresszen keresztül érthetjük meg, hogyan hatnak ezek az energiák a testünkre. Az agykéreg megkongatja a vészharangot, ha olyan hatást érzékel, ami veszélyezteti az életet. Ez a vészhelyzet lehet valós, vagy képzelt, a tudatalatti képtelen megkülönböztetni a valós, vagy elképzelt veszélyforrásokat, és társítja a negatív érzelmi mintát az elképzeléshez. Ez kiválja a hipotalamusz és a limbikus rendszer reagálását, amelyek hatással vannak a hormonok kiválasztására, így befolyásolják az immunrendszert, az idegrendszert. “Küzdj vagy menekülj!” Ez a válaszreakció lehetővé teszi számunkra, hogy életünk védelmében a legmegfelelőbben reagáljunk a hatásokra. A vélt  vészhelyzet ugyanúgy kiváltja a szervezetünk  válaszreakcióit, összezavarja testünk kémiai egyensúlyát, hormonjainkat, mintha valóban vészhelyzetbe kerültünk volna, ha ez a hatás tartós, akkor kimeríti a szervezetet. Ha az élethelyzet nem engedi meg, hogy dührohamot kapjunk, ordítozzunk, akkor az elfojtással a testünkben keringő kémiai anyagoknak nincs hová menniük. A tartós lelki és érzelmi nyomás hatására a stresszreakciók által kiváltott hormonok: megnövekedett kortizol  és adrenalin szint állandósul, legyengíti az immunrendszert és a fizikai betegségek kockázatát növeli.

Ilyen túlzott stresszhatások eredményei lehetnek : 

fejfájás, alvászavar, magas vérnyomás, heves szívdobogás, izomfeszülés, légzési nehézségek, étvágytalanság, émelygés, szájszárazság, gyomorhurut, irritábilis bélszindróma, hátfájás, túlzott izzadás, különböző bőrkiütések. Az immunrendszer legyengülése miatt könnyebben megfázunk, elkaphatunk fertőzéseket is. Koncentráció, memória zavarok, akár depresszió, szorongások, hangulatváltozások, zavarodottság, döntésképtelenség, feszélyezettség is felléphet, de gyakori a szexuális teljesítő képesség csökkenése, a terméketlenség megjelenése, felvehetünk káros szokásokat, fóbiák jelentkezhetnek. Ezek a tünetek hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek.

 Hipnózis kezeléssel a stresszfolyamatok feloldhatók.

Vélt, képzelt félelmeink feloldásával a testi folyamataink is újra egyensúlyba kerülnek. Sokszor már nem is tudjuk, hogy mi lehet az oka a problémáinknak, annyira elnyomjuk. Csak azt érezzük, hogy megint gombóc van a torkunkban, megint ki akar ugrani a szívünk stb.. Ezeket a mélybe lenyomott érzelmeket éber tudatos állapotunkban nem tudjuk azonosítani, gondolunk valamire, és a következő pillanatban megmagyarázzuk magunknak, hogy az miért nem úgy van, és így csapongunk a gondolataink között, még tovább fokozva az elbizonytalanodást. A hipnózis alkalmat teremt arra, hogy az éber értékelő, logikai oldalunkat kikapcsolva közvetlenül az érzelmi világunkat érzékeljük, és megtapasztaljuk, hogy mi zajlik a felszín alatt. A hipnózis módszerével arra is lehetőségünk nyílik, hogy a mi személyes megoldásainkat megtaláljuk, és kiutat találjunk az összezavarodott élethelyzetből. Minden ember életében akad krízishelyzet, ami még nem betegség, de ennek az élethelyzetnek a megoldatlansága, hosszú időre való elodázása bizony betegség képében jelenhet meg később.

Vélemény, hozzászólás?