● HIPNÓZIS

Talán a HIPNÓZIS szó sokakat megijeszt, ennek csak a kellő információ hiánya az oka. A hipnózis egyidős az emberiséggel, számos  leírás bemutatja a papok hipnózisban végzett műtéteit (koponya lékelés), a sámán technikák által kiváltott hipnotikus transzban gyógyították a legkülönfélébb betegségeket. Az inkvizíció Európában majdnem teljesen kiirtotta ezt a legrégebbi természetes gyógymódot. Szerencsére a tudományos tapasztalatok a természetfeletti területről visszahelyezték száműzetéséből az emberi psziché működésének területére.  Hazánkban a 60-as évek előtt a tiltás miatt nagy csend jellemezte  a pszichológiai kutatási területet, míg Európában sorra nyíltak a hipnoterápiával és ezen terület kutatásával foglalkozó intézetek, megújítva az évezredes múltra visszatekintő módszert. A két világháború közötti időszakban a hipnózist nagy sikerrel alkalmazták azok a katonák gyógyítására, akik a háború szörnyűségeit nem tudták elfelejteni.  A tiltás ellenére hazánkban Dr. Völgyesi Ferenc kiemelkedő érdeklődéssel fordult a hipnózis módszere felé, számos könyv szerzője, és a terápiás hipnózis mellett állat kísérleteket is végzett a hipnotikus állapot előidézésével kapcsolatban.

A magyar egyetemeken a pszichiátria és pszichológia fontos módszereként tanítják a hipnózist. Ma már csodálatos önfejlesztő módszerként is ismerhetjük! Bizonyára sokak számára ismert az AGYKONTROLL néven ismerté vált önfejlesztő ÖNHIPNÓZIS módszer, mely mára már sokak életében gyökeres változást hozott. Hipnózis állapotában az agyhullámok az alfa szint irányába mozdulnak el, így egy rendkívül fogékony nyugalmi állapot jön létre, amikor a tudatalatti régiói megnyílnak. Az egyszerű  stressz csökkentő relaxációtól egészen a személyiség megváltozásáig sokféle állapot érhető el. A hipnózis az ember lelkületében is jelentős pozitív változásokat képes előidézni.

A hipnózis állapota nem egy alvó öntudatlan állapot, hanem egy rendkívül kellemes pihentető nyugalom, ahol a kliens mindent érzékel maga körül, és közben feltárulnak benne a tudatalatti által feltárt érzelmek és helyzetmegoldások. Kiváló önfejlesztő módszer, segít az aggodalmainktól megszabadulni, a stresszes élethelyzeteket megoldani, sőt céljaink megvalósítását is megerősíti, felvértez egészséges önbizalommal, tetterővel. A hipnotizőr által indukált hipnózis az önmagunkon előidézett önhipnózishoz képest egy mélyebb állapot, ami lehetővé teszi a kliens számára, hogy a mély transzban akár gyerekkorából hozott, számára ismeretlen, de viselkedését befolyásoló félelmeit, problémáit feloldja. Egy-egy ilyen mély oldás megszüntethet betegségeket, nemkívánatos viselkedést, szokásokat.

Ajánlott az alkalmazása minden egészséges embernek, aki életvezetési nehézségeket szeretne megoldani, rögzült negatív szokásokat, beidegződéseket szeretne elengedni, célorientáltabbá akar válni, vagy önbizalmát, önértékelését szeretné megerősíteni. Köztudott, hogy a megoldatlan stresszt okozó helyzetek, amikkel nem tudunk érzelmileg megbirkózni, idővel leereszkednek a test szintjére, és fizikális betegségekben nyilvánul meg. A tudományos vizsgálatok mára már igazolták, hogy a a betegségek 90%-a érzelmi traumára vezethető vissza, pszicho-szomatikus eredetű, ezért fontos megoldanunk élethelyzeteinket időben, hogy ne váljon testi betegséggé.

 

Vélemény, hozzászólás?